Page 8 - KAJ NAS V RESNICI PREHRANJUJE
P. 8

padalo po stopnicah navzdol. Ta majhen slap zažene veliko majhnih koles in sproži izmenjavo elektronov v redoks sistemih. Najbolj znan primer za redoks sistem je naša kri. Naša kri sprejme vase železo, kisik. Pri tem pa ne gre za kisik, temveč sprejme železo možnost energije in posreduje pravzaprav ta potencial. Tudi tiste celice, ki so zelo oddaljene od krvnih žil, so dobro preskrbljene s hrano, in sicer prav zaradi posredovanja tega potenciala. To dajanje in jemanje potencialov je bistveno vprašanje prehrane.
Živalski organizmi vdihavajo kisik in z živili sprejmejo vase redukcijsko silo. Redukcijska sila pomeni snovi, ki so sposobne oksidiranja. In v tej meri, kot lahko snovi v nas oksidirajo, so ta živila tudi zdrava hrana. To sprejemanje redukcijske sile je predstava o energiji. To energijo lahko z določenimi elektrodami v milivoltih tudi merimo. Pri redoks potencialu ugotovimo, kje je njegova točka ravnotežja. To lahko ugotavljamo v soku ali drugem vodenem mediju, pri človeku v njegovi krvi, v kompostu ali v tleh. To razmerje med reduciranimi in oksidiranimi ioni zelo veliko pove. Če stvari oksidirajo, potem so v energetskem smislu izgorele, porabljene. Zato je zelo zelo pomembno, da jemo taka živila, ki v tem smislu še niso porabljena.
Predstavljajte si, da je praprehrana človeka materino mleko. Če merimo njegov redoks potencial, izmerimo približno triindvajset milivoltov. Če mislimo na kravje mleko, je tudi še zelo dobro. Izmerili bomo štirideset ali petdeset milivoltov. Če kravje mleko skladiščimo, je že manj kvalitetno. Če ga pasteriziramo, so milivolti še večji, kvaliteta še bolj pada. Če mleko steriliziramo, je še slabše. Če pa mleko ultra visoko segrejemo, torej če imamo Alpsko mleko, je še manj kvalitetno. Zanimiva stvar pri tem je, da se z dobrim polnozrnatim kruhom mleko, ki je segrevano, lahko popravi. Eno glavnih odkritij Kollatha je prav to. On opozarja, da s polnozrnato prehrano tudi degenerirana živila lahko popravimo.
Visok potencial v milivoltih vedno pomeni, da je hrana oksidirana in je kot hranilo manj vredna. Moderne pijače, kot so Kokta, pivo ali ledeni čaj, kažejo pri takih meritvah nekaj sto milivoltov, torej


   6   7   8   9   10