Page 25 - KAJ NAS V RESNICI PREHRANJUJE
P. 25

prehrane prehrane, ki je bil objavljen v božičnem zvezku. Tam je govora o zimi kot o času spanja narave. Gre za to, da se to, kar se v tleh dogaja za našo zavest nedostopno, kar se nam ne razodeva, naučimo opisati. S silami v naravi moramo živeti v soglasju. Zato potrebujemo tak znanstveni pristop, ki ne obtiči pri simptomih. Mi smo fiziološko v stanju, da še preden se pojavijo simptomi, opišemo nekaj o resničnosti. Naloga ni lahka, toda mislim, da bomo s tem prišli naprej.
Na kratko bi povedal še dve stvari. Imamo lepo nemško večernico 'Luna je vzšla'. Človek ima občutek, da gre za večer. Toda ne gre za večer. V kitici, ki sledi, gre potem besedilo takole naprej:"Vidite luno tam zgoraj, kako stoji. Samo polovico vidimo, kljub temu, da je okrogla in lepa." Tako je z mnogimi stvarmi. Smejimo se nad njimi, ker jih naše oči ne vidijo. Živeti moramo z resničnostjo, ki je ne vidimo, ki pa deluje. Zato potrebujemo koncept resničnosti, v katerem se zato odpremo. In to delamo ob vsakem letnem času drugače.
To je knjižica Koledar duše. V njej so izreki Rudolfa Steinerja, ki veljajo za en teden in ki nam pomagajo vaditi podoživljati naravo v skladu s spremembami v letu. Za teden od 19. do 25. maja imamo tale izrek:
Kar meni lastno, skoraj da pobegne, tako močno ga priteguje luč sveta. Zato ti, slutnja moja, krepko zdaj primi svoje ti pravice
in uma mojega ti zdaj zamenjaj moč. Ta bi se kar izgubil v svetlobi, ki mu čut jo daje.
Za človeka pogosto pravimo; ta človek nekaj ve, ali pa 'ima pojma'. Človek pa potrebuje eno in drugo. Moramo nekaj vedeti in tisto, kar vemo, nas mora doseči in nas izzvati. In to nas lahko in nas hoče hraniti na tak način, da s pomočjo duhovnega sveta lahko razvijamo slutnjo. In s tem imamo v odnosu do sveta več kot bi lahko vedeli. Lune vidimo sedaj točno polovico. Toda tudi kadar vidimo celo Luno, moramo vedeti, da to spet ni vse, saj ima Luna tudi drugo stran. Torej bi sedaj lahko rekli: Lune vidimo


   23   24   25   26   27