Page 19 - KAJ NAS V RESNICI PREHRANJUJE
P. 19

odvijajo v nas, ko spimo, ne moremo osvetliti z našo zavestjo, in tudi za procese, ki se odvijajo v tleh, velja isto. Paralelnost pa gre še naprej. Jeseni gredo ponavadi organski procesi v tla in je pred nami pravzaprav slika tega, da narava odhaja v Hades in se poroči s Plutonom. To je bog, ki prinaša bogastvo. Spomladi se spet pojavi iz globin. Ven pride preobražena Perzefona. Nekaj podobnega je z našim spanjem, z našo regeneracijo. Zbudimo se, kot da smo na novo rojeni. Toda, če nismo dobro spali, imamo v času naše dnevne zavesti naenkrat doživetja, ki realno simbolično odgovarjajo pojavu osata na njivi. Torej je osat pogosto tako rekoč nepreobražena sila rasti, je sila regeneracije, ki naenkrat steče po neki svoji poti. Zato je pomembno, da gremo spat tako, da silam regeneracije pustimo svobodno pot in na ta način omogočimo, da spet vse najde svoj red in bodo sile zjutraj spet urejene.
Vi veste, da se spomladi proti plevelom ne da narediti nič. Spomladi enostavno kalijo. Sile rasti imajo pleveli iz prejšnjega leta ali iz zime. Kot pri beluših je tudi pri plevelu; lahko ga enostavno odrežemo, toda če hoče rasti, bo prav gotovo spet prišel, saj spomladi ne raste temveč kali, brsti. Razlika med rasti in brsteti je pomembna. To, kar mi pojmujemo kot plevel, raste iz nepreobraženih organskih sil zemlje. Zato je pomembno, da se po meditativni poti približamo procesom, ki ležijo v temi.
Sam sem to delal z analogijo. Vprašal sem se, kje v naravi imamo še rastline, ki rastejo oziroma brstijo iz sil rasti, ki jih niso nabrale same. Včeraj sem bil več ur na sprehodu in videl zelo pomembne stvari. Tu imate zelo veliko vrst orhidej. Naštel sem jih šest. Prav orhideje so tiste, ki nam pokažejo tisto, kar doživljamo pri plevelih. Imamo zelene orhideje, ki zelo močno potrebujejo sonce. Imamo tudi orhideje, ki mnogo bolj nujno potrebujejo glivice iz tal, ker niso tako zelo avtotrofne rastline, temveč so delno heterotrofne. Razlog za to je simbioza glivic. Videl sem orhidejo, ki sploh ne potrebuje nobenega zelenila listov, saj se popolnoma hrani iz glivic, je popolnoma heterotrofna, podobno kot žival.
Če poskušamo čutiti s procesi v naravi, potem ugotavljamo, da


   17   18   19   20   21