Page 16 - KAJ NAS V RESNICI PREHRANJUJE
P. 16

nobene vloge več. Tudi jaz sem imel take težave. Da bi jim prišel do dna, sem se ukvarjal tudi s problemi duševnosti. Dobro je vedeti, da ljudje, ki so neumni, praviloma sploh ne morejo biti alergični. Alergični so ponavadi ljudje, ki si delajo skrbi, ki so senzibilni, ki se jih lahko hitro zmede. Mislim, da je dobro, če nas nekaj v življenju iritira; zelo verjetno je, da to za svojo pot v življenju potrebujemo.
V globokem spanju in pri narkozi ljudje niso alergični in ne dobijo anafilaktičnega šoka. V globokem spanju smo nedotakljivi. Zaradi tega naj bo naša zavestna vaja vaditi našo nedotakljivost. Enkrat sem doživel sledeče: bil sem na kmetiji in spal na kavču. Pravzaprav; hotel sem spati, pa nisem mogel, ker so tam, ponavadi ležale mačke. Pri meni se je vse naenkrat zaprlo. Imel sem hudo astmo. Toda končno sem vendar zaspal. Sredi noči sem se zbudil iz globokega spanja in ugotovil, da brez problema lahko diham. Po mnogih letih vaj sem ugotovil, da moramo tisto, kar nas iritira, zavestno obvladati, da ne straši v naši zavesti. Ne smemo dovoliti, da nas tiste stvari, ki jih ne nosimo v zavesti, ampak so zdrknile pod našo zavest, iritirajo. Pred tem ozadjem imajo alergiki ponavadi neke vrste posebno nadzavest, ki jih iritira. V pomoč nam je, če se lahko spet najdemo na podoben način kot otrok, z neko nedolžnostjo. Kaj karakterizira otroka?! Odprtost. To moramo vaditi. To pa pomeni; dovoli, da tvoje energije tečejo, toda dovoli, da tečejo samo v zvezi s tem, kar je ravno tvoje delo. Tvoja vrtnica ti želi povedati, kako naj bi delal z njo. Naši otroci nam kažejo, kako naj bi delali z njimi. Stvari iz sveta želijo, da prisluhnemo temu, kar nam imajo povedati. Mi moramo dovoliti, da nam govorijo, moramo jim res prisluhniti. To je naš glavni problem.
Nisem zdravnik, torej si smem dovoliti biti diletant. Diletant prihaja iz besede, ki pomeni "veseliš se neke stvari". Jaz sem se veselil svoje vloge, da smem nekaj narediti. Spoznal sem sodelavko, ki je vedno imela astmo in probleme z zaprtostjo nosu in solzenjem oči. Vprašal sem jo, kaj ji je. Alergija na prah. Vprašal sem jo, ali se to dogaja sedem dni v tednu. Ne, ne. Potem


   14   15   16   17   18