Page 14 - KAJ NAS V RESNICI PREHRANJUJE
P. 14

potrebujemo prakso spoznanja. Vaditi moramo odnose in pri tem se naučimo tudi praktičnega dela. Na ta način se bomo obnašali tako, kot lokaciji ustreza. Saj veste, da moramo zemljo na različnih njivah za isti posevek pripraviti različno. To je praktično polje za naše vaje. Dr. Steiner je dal navodilo za meditacijo s kaljo prav zato, da bi človek lahko šolal in razvil svoje organe za višja zaznavanja. Tega duhovnega šolanja ne smemo razumeti kot nekaj teoretičnega, temveč kot nekaj, kar vadimo v praksi. Tam, pri praktičnem delu, srečujemo duhovnost in duševnost, srečujemo pa tudi razvoj, ki nas čaka.
Vprašanje: Kaj kaže zemlja s plevelom?
Odgovor: Že v drugi svetovni vojni so se pričeli ukvarjati s tem zdravniki, ki so sodelovali z botaniki. Razmišljali so o tem, ali ni morda tako, da rasteta krategus ali digitalis tam, kjer se mora tisto, kar je v naravi v zvezi s srcem, posebno negovati. Razmišljali so o tem, da določena lokacija tako rekoč sama sebe pozdravi. Razmišljali so, ali ni morda tako, da mora digitalis razširiti svoje liste tam, kjer sto let ni rastel, zato ker na primer ves gozd posekajo. Jeseni potem dež liste te rastline izpere v neke vrste čaj, ki humusu tistih gozdnih tal na posekani jasi da impulz, da iz tega surovega humusa spet nastanejo prava tla za razvoj mladih rastlin. Saj veste; tam, kjer je nekaj drevja porušenega, se vedno pojavijo najprej zdravilne rastline. Očitno se to mora zgoditi v določenem zaporedju. To se dogaja tako dolgo, da se tla preobrazijo v stanje, ki je ponovno primerno za rast mladih rastlin. Naivno povedano; očitno je tako, da si narava svoj zdravilni čaj pripravi sama. Zdravnik Fahrenbach in botanik Bolers sta to dokazala za šmarnice, ki so tudi sredstvo za bolezni srca, raziskala pa sta tudi glog (krategus) in škrlatni naprstec (digitalis).
Zanimivo je, da je delovanje zdravilnih rastlin na naravo zelo podobno delovanju na človeka. Če delovanje na eni strani karakteriziramo, smo ga opisali tudi za drugo stran. Določena lokacija torej nima rastlin samo zaradi svoje regeneracije, temveč tudi kot del svoje avtoregulacije.


   12   13   14   15   16