Page 2 - JE JESTI KAR TAKO NEKAJ
P. 2

420 testiranimi osebami kaže, da so izgubili več na telesni teži tisti, ki so zaužili svoj glavni obrok hrane pred 15. uro. Tisti, ki pozno jedo, zajtrkujejo manj ali pa sploh ne in razvijejo manjšo senzibilnost inzulina, s čemer se poveča riziko za diabetes. Japonska študija kaže, da so študentje, ki so zaužili polovico svoje dnevne hrane šele po 19. uri in spali šele od 1.30 do 8.30 ure, že po treh tednih dosegli zgodnji stadij diabetesa. Produkcija inzulina je bila na začetku noči veliko previsoka, ob 6. uri zjutraj se je naenkrat zaustavila in za obroke, ki so jih zaužili čez dan, potrebna količina inzulina ni bila dovolj visoka.
Pozno uživanje hrane zdravju škoduje
V zadnjih desetletjih se je število dnevnih obrokov povečalo na pet, pavza med obroki pa se je zmanjšala na tri ure in pol. Vse novejše študije kažejo, da se telesna teža zmanjša pri uživanju treh rednih obrokov na dan s štiri do pet urnimi pavzami brez uživanja hrane in ob skromni večerji. Le takrat, če so pavze med obroki dolge, se nivo inzulina zniža in maščoba zgori. Vsak človek ima svoj biološki ritem, ki vpliva na krvni pritisk, frekvenco srčnega utripa in dihanja, funkcijo ledvic in jeter ter hormone. Ali je torej bolj zdravo jesti le takrat, ko si lačen? Študija Fakultete za medicino Univerze v Firencah to potrjuje. 70 testiranih oseb s previsoko telesno težo je dobilo nalogo, da poje vsak dan 1 kg zelenjave in sadja in se giblje pol ure. Po sedmih tednih je prišlo testirancem v navado, da so jedli samo, če so bili lačni. Po petih mesecih so kljub trem obrokom na dan izgubili v povprečju 6,7 kg telesne teže. Količina užitih kalorij pa tudi potreba po spanju se je signifikantno zmanjšala, zmanjšal pa se je tudi sladkor v krvi.
Prehrana in kuhanje v šolah
Posebej mladina med 18 in 29. letom uživa slabo, najpogosteje hitro hrano, preveč sedi in se premalo giblje. Raziskave v okviru projekta FORSA kažejo, da mladine zdrava hrane tudi ne zanima. Vsak sedmi otrok gre v šolo brez zajtrka in je v pavzi sladkarije. Ti otroci so pri pouku razdražljivi, nervozni in brez koncentracije. Debelost pa povzročajo, kot vemo, razen uživanja pripravljenih


   1   2   3