Page 8 - DR. ZWIAUER-ZDRAVA PREHRANA
P. 8

da zbere le eno kapljico medu, koliko cvetov je obiskala za to eno kapljico medu. Postalo vam bo jasno, kako dragocena je ta substanca in da nima nobenega smisla jesti jo v velikih količinah. Toda za starejši organizem je med velika pomoč, saj sladkor neposredno stimulira delovanje človeškega jaza.
Če pa bi človek jedel samo sladkor kot ogljikov hidrat, postane organizem len, ker pri prebavi sladkorja nima nobenega dela. Pravi sladkor je tisti, ki si ga organizem pripravi iz škroba sam. Zelo zanimivo je vedeti, da igra sladkor pomembno vlogo za kri. V krvi naj bi bil vedno določen nivo krvnega sladkorja. To je zelo zanimiva stvar. Nivo sladkorja v krvi naj ne bi bil prenizek in tudi ne previsok. Kadar jemo preveč sladkarij ali naredi telo iz škroba preveč sladkorja, se ta izloči v jetrih v obliki glikogena. Če ima človek večjo potrebo po sladkorju, če veliko fizično dela, iz tega glikogena telo sladkor spet osvobodi, ga naredi sprejemljivega, da bi se nivo sladkorja v krvi ohranjal. Človeški organizem dela s sladkorjem zelo pozorno in skrbno ohranja ta nivo sladkorja v krvi. To nas spominja na toploto. Tudi kar se toplote tiče, je telo zelo pozorno. Toplota mora biti okoli 37o C. Malo stopinj nad 37 ali pod 37 so smrtne. Eno in drugo je v zvezi s tem, da človeški jaz, torej duhovna organizacija človeka, na eni strani potrebuje oporo v toploti, kar pa se snovi tiče, se naslanja predvsem na sladkor. Zaradi tega potrebuje tudi vedno določen nivo sladkorja. Kjer je sladkor, je prisotna tudi organizacija človeškega jaza. To je snovni reprezentant v človeškem telesu za duhovni jaz, duhovno komponento človeka.
Nekaj snovi smo si sedaj ogledali in vidimo, da gre v človeškem organizmu vedno za procese, kako s temi snovmi delamo. Pravzaprav živi organizem človeka v dejavnosti, v aktivnosti. Človek je zveza dejavnosti. Življenski procesi so bolj pomembni kot snovi, ki jih organizem pri tem uporablja. Snovi so bolj tisto, kar miruje, procesi pa so tisti, ki so pravzaprav življenje. Prav to je temelj zelo lepega izreka v arabski medicini, ki pravi; 'Človek je in s tem ko je, zboli, s prebavljanjem pa ozdravi.' Zanimivo je, če


   6   7   8   9   10