Page 5 - DR. ZWIAUER-ZDRAVA PREHRANA
P. 5

hočemo izzvati bruhanje, ponudimo močno solno raztopino. Če popijemo močno solno raztopino, se telo brani in bruha. Torej velikih količin mineralnih snovi ne moremo jesti.
Kaj pa človeška prehrana kot na primer materino mleko? S tem sprejmemo vase nekaj, kar je že človekovo. Pri tem je potrebno najmanj dela in to je tudi tako prav, saj dojenček še nima nobenih sil, s katerimi bi te substance premagal in preobrazil. In lahko od matere hrano neposredno sprejme. Zato pa boste tudi razumeli, zakaj je materino mleko tako zelo posebna, tako zelo dragocena hrana. K sreči je pri današnjih mladih mamicah dojenje spet moderno. Za nami pa so časi, ko so dojenje zasmehovali, ker naj bi škodovalo lepoti mater. Otroke so za materino mleko prikrajšali. Vsekakor pa je treba stremeti k temu, da otroka, kjer je to le mogoče, dojimo. Na drugi strani pa je Rudolf Steiner rekel tudi, da z dojenjem ne gre pretiravati. Pogosto se pri primitivnih narodih otroke tudi do drugega leta doji. Rudolf Steiner je rekel, da tako dojenje otrok povzroča preveliko odvisnost od dednih lastnosti in preveliko odvisnost od matere. Šest mesecev dojenja pa je primeren in potreben čas.
Za človeka je primernen pretežni del hrane rastlinskega izvora. Pri hrani rastlinskega izvora moramo razlikovati hrano iz plodov oziroma semen, hrano iz listov in hrana iz korenin. Slišali smo, da pretvorbi odgovarja hrana iz plodov in semen rastlin. Hrana iz listov je prava za ritmični del človeka, torej za srce in pljuča. Seveda pa jo mora prebavni trakt ravno tako premagati. Najmanj pripravljeni za prebavni trakt, za presnovo so koreninski plodovi. Imamo korenine, ki jih naša presnova ne more premagati. Pristaši presne hrane jedo vse surovo. Toda če si pogledamo naravo, ugotavljamo, da tista živila, ki jih je sonce za nas delno že skuhalo, lažje prebavimo, kot plodove, do katerih sonce ni imelo dostopa, kar je primer pri koreninah. To je povsem jasno; če imamo resnično povsem zrelo marelico ali ringlo, imamo tudi občutek, da je sonce plod privedlo do polne zrelosti. Ali pa grozdje. Bil bi absurd, če bi hoteli grozdje kuhati. Grozdje je že


   3   4   5   6   7