Page 14 - DR. ZWIAUER-ZDRAVA PREHRANA
P. 14

je seveda tudi v zvezi s tem, da ljudje danes na splošno ne delajo več tako težkih fizičnih del. Drvar, ki je ves dan sekal in žagal, je te maščobe prav gotovo lahko premagal. To pa je čisto drugače pri nekom, ki dela v pisarni in ves dan sedi pri pisalnem stroju. V danajšnjem času niti tipk ne mora več pritisniti navzdol, temveč se jih samo dotakne. Če organizem ne mora opravljati več težkih fizičnih del, predstavlja obvladovanje trdih maščob za organizem težavo in uporaba takih maščob lahko izzove bolezni kot revma ali putika, ki so torej v zvezi s problemom, da telo ni moglo te hrane premagati. Zelo zanimiva stvar je, da je organizem v stanju izdelati iz ogljikovih hidratov maščobe in obratno. Torej če bi imeli enostransko prehrano, če dolgo nebi pojedli nobenih maščob, bi vaš organizem iz svoje modrosti del ogljikovih hidratov pretvoril v maščobe. In obratno.
Pri beljakovinah, pri proteinih to ni mogoče, kar je v zvezi s tem, da proteini vsebujejo dušik in dušika ni niti v maščobah, niti v ogljikovih hidratih. Dušik je temelj astralnosti, sil duševnosti. Zato je torej tudi pomemben za živali. Rastline bi lahko shajale brez dušika, živali pa ne morejo, živali potrebujejo dušik za tvorjenje svojih tkiv. Beljakovine, proteini vedno vsebujejo dušik. Tkiva živali in človeka so grajena s temi proteini. Proces beljakovin imajo rastline v semenih, pri čemer imamo določene rastlinske družine, ki z dušikom znajo delati. Na primer stročnice. Zanimivo je, da so beljakovine oblika prehranjevanja, na katero je človek relativno občutljiv. Skoraj nobenih alergij ne bomo našli na ogljikove hidrate ali maščobe, tuje beljakovine pa zelo hitro pripeljejo do alergij. Če si pogledamo človeške beljakovine, lahko rečemo, da je to najbolj individualizirana, specializirana substanca v človeku. Maščobe in ogljikove hidrate lahko človeku injicirate, če pa bi mu ubrizgali druge beljakovine, bi prišlo do zelo močnih reakcij. Te stvari so nam znane iz transfuzije krvi. Vemo, da moramo zelo paziti na krvne grupe, v nasprotnih primerih lahko pride do zelo močnih reakcij. Toda te razlike krvnih grup so mnogo preveč grobe, saj pravzaprav vemo, da vsak človek producira svoje lastne karakteristične individualne beljakovine. In


































































































   11   12   13   14   15