Page 13 - DR. ZWIAUER-ZDRAVA PREHRANA
P. 13

za vodo. To, kar je pomenilo olje čez zimo, za nego in čuvanje, to prinaša rastlini zdaj voda. Če trdimo, da življenje temelji na vodi, potem lahko tudi rečemo, da olja življenje ohranjajo in negujejo. Olje ima v organizmu še določeno zaščitno funkcijo. Občutljivi organi, kot so na primer ledvica ali pa tudi oko so vgrajeni v nekakšno blazino masti. Maščobe igrajo določeno zaščitno funkcijo, tudi čisto mehanično. Razlikovati pa moramo rastlinska olja in živalske maščobe, pri čemer je zanimivo to, da so živalske maščobe čvrste, rastlinska olja pa tekoča. Toda kot povsod imamo tudi tu izjemo. Kakavovo maslo je čvrsto, in ribje olje je tekoče, kljub temu, da je živalska maščoba. To so izjeme, ki potrjujejo pravila. Ta rastlinska olja odlikujejo nenasičene kisline. To je zelo zanimivo; te nenasičene oziroma esencialne kisline, maščobne kisline, igrajo za prehrano zelo pomembno vlogo. Lahko bi jih obravnavali na podoben način kot vitamine. Potrebne so za prehrano in človeški organizem jih sam ne more proizvajati. Pri teh pa imamo zelo velike kvalitetne razlike. Stvar ne more biti drugačna. Olje olive mora biti drugačno kot je olje arašidov in mora biti drugačno kot olje sončnic. Posebna stvar olivnega olja je, da ta proces tvorjenja olja prežema celo meso plodov, da torej ni prežeto z oljem seme, temveč meso plodu oljke. V novejšem času so odkrili, da je olje avokada in nekaterih drugih eksotičnih plodov primerljivo z olivnim oljem, čeprav je oliva tipičen reprezentant teh posebnih olj. Delo, ki ga je še treba opraviti, je točno raziskati te različne kvalitete različnih rastlinskih olj. Popolnoma jasno je, da so olja sončnice, sezama, oljnega osata, olje buč, ki ga imajo radi v Avstriji, ali laneno olje različnih kvalitet. To področje je še mnogo premalo raziskano. Na vsak način pa je jasno, da so za človeka rastlinska olja mnogo lažje prebavljiva in da predstavljajo za sistem jeter in žolča mnogo manjšo obremenitev kakor živalske maščobe. Če so ljudje svoje čase uporabljali mnogo trdih maščob, kot na primer svinjsko mast, zaseko in tako naprej, potem moramo enostavno ugotoviti, da so se življenjske navade, vsaj na Zahodu, močno spremenile, na splošno ljudje teh maščob tudi ne prenašajo več dobro, kar pa


































































































   11   12   13   14   15