DR. ZWIAUER-ZDRAVA PREHRANA
P. 1

Dr. Johannes Zwiauer:
ZDRAVA PREHRANA
(Predavanje na Društvu AJDA 10.5.1997)
Prosili ste me, da vam povem nekaj o prehrani. Pravzaprav nisem strokovnjak na tem področju, toda kar se prehrane tiče imamo celo vrsto v antropozofiji utemeljenih stališč. Pri vseh stvareh velja, da je potrebno točno pogledati, za kaj gre. Goethe pravi:"Najtežje je videti tisto, kar je pred tvojimi očmi." Nekaj dragocenega je, če stvar, ki se ti zdi znana, še enkrat in temeljiteje pogledamo. Pri na videz enostavnem področju prehrane bom to poskusil. Za kaj gre pri prehrani? Iz sveta zunaj vzamemo v sebe substance. Iz teh naj bi nastale človeške substance. Jemo zelje, meso, kompot, sadje, zelenjavo in iz vsega tega naj bi postal človek. Zanimiva stvar. Stvar, ki je zanimala že stare Grke: zakaj volk, ki je samo ovce, ne postane ovca? Zveni veselo, toda iz materialističnega stališča stvar sploh ni absurdna. Če je merodajna snov, potem bi morala iz volka počasi postati ovca. Če je same ovce. Temu pa seveda ni tako. Takoj na začetku vprašanja prehrane nam postane jasno, da v človeški organizem ne sme priti prav nič, česar človeški organizem ne more v popolnosti premagati, prevladati. Če dobimo vase nekaj, česar ne moremo premagati, nas to zastrupi. Torej vse, česar človek ne more premagati, je za človeka strup. In če si ogledamo, kaj se dogaja z našo hrano od trenutka, ko jo vzamemo v usta, do trenutka ko spet zapusti naše telo, potem moramo reči, da gre za zelo radikalen proces uničevanja, razbijanja. Lep plod, ki ga pojemo, moramo popolnoma zmleti, uničiti, pomešati s slino in nato se tam že začenja prva razgradnja. Vsi poznate to stvar: če dlje časa žvečite v ustih kruh, opazite, da počasi postaja sladek. V slini je ferment, ki škorb pretvori v sladkor. Torej začnemo ogljikove hidrate prebavljati že v ustih in ta prebava se potem v želodcu nadaljuje. V želodcu se hrana sreča s solno kislino, pa tudi z drugimi fermenti, snovmi, ki so v stanju razbiti, razgraditi beljakovine. Želodčni sokovi delajo


































































































   1   2   3   4   5