Page 9 - DR. ZWIAUER-HRANA JE ZDRAVILO
P. 9

sprejme železo. Organizem mora biti z železom preplavljen, da bi ga pripravili do tega, da del železa sprejme. To velja tudi za kalcij. Torej ne gre za to, da dobi telo z normalno hrano premalo železa ali kalcija, temveč gre pri tem za to, da telo ni zmožno sprejemati železa ali kalcija. Ne gre za vprašanje ponudbe, temveč gre za zmožnost organizma, ali lahko s temi snovmi dela ali ne. Pomembnejše je, da naredimo nekaj, da bo organizem zmožen te substance sprejeti, kot da ga preplavimo s snovmi.
Še nekaj so odkrili, kar nasprotuje materialistični predstavi, namreč pomembnost elementov v sledeh. Ugotovili so, da so ne samo pri vitaminih življenjsko pomembne majhne količine, kot jih imenujejo količine v sledeh na primer pri kobaltu, manganu, cinku, selenu. In vedno nove snovi, ki jih človek potrebuje v najbolj finih dozah odkrivajo, in so življenjsko pomembne za človeka. To je presenetljivo, to so namreč doze, za katere bi moderna znanost rekla, da so tako majhne, da so brez pomena. Po drugi strani pa vemo, da preobilica hrane obremenjuje organizem.
Znano je za otroke, saj vedno znova vidimo, da zelo malo jedo, da jih ne moremo pripraviti k temu, da bi več jedli, toda mnogo pijejo. Veliko otrok je, ki zelo veliko pijejo in čisto malo jedo pa kljub temu dobro rastejo in tudi močni so. To je presenetljivo in nobenega smisla ni, da bi take otroke silili, da več jedo, saj ima majhen otrok še zdrav instinkt za to, kaj potrebuje. Pogosto lahko opazujete pri majhnih otrocih, da od ponujene hrane na žlički poje samo polovico in ta mera je potem tako dovolj velika, da ga na moremo več pripraviti, da poje vse z žličke, kaj šele, da bi pojedel vse, kar je na krožniku. To bi morali spoštovati. Sami lahko opazujemo, če otroka kljub temu silimo, da poje še zalogaj ali dva, da potem otrok bruha. Skratka, siliti nima smisla. Kot otrok sem zaradi tega trpel. Rojen sem bil s sedmimi meseci in sem bil šibak. Moja mati mi je vedno poskušala vsiliti hrano. To pa je pripeljalo do tega, da sem se upiral vsakovrstni hrani in sem ji rekel "ne hvala", še preden je rekla, kaj naj bi spet jedel. Ko pa


   7   8   9   10   11