Page 18 - DR. ZWIAUER-HRANA JE ZDRAVILO
P. 18

brez segrevanja. Na primer stara jabolka od prejšnjega leta, praktično ne vsebujejo nobenih vitaminov več. Polletno skladiščenje vitamine uniči.
Na vprašanje: Jasno nam mora biti, da vsak proces, ki se dogaja s substanco, vpliva na substanco. Prav tako, kot je kuhanje denaturacija, je tudi globoko zamrzovanje proces denaturacije, ki spremeni naravno substanco. Globoko zamrzovanje ohranja tiste kvalitete, ki delujejo preko čutil, je pa zelo vprašljivo, ali je ohranjena tudi kvaliteta substanc in energij, ki so vezane nanje. Dejstvo je, če tako zamrznjeno hrano odtopite, se hitreje pokvari, kot če ne bi bila zamrznjena. Če lahko rečete, da je toplota nekaj, kar godi presnovi, potem je hlad proces, ki ima na presnovo ravno nasprotni učinek. Lahko seveda rečete, da to pozneje lahko zopet skuhate. Potem ste uničili kvaliteto, ki je sprejemljiva preko čutnih živcev. Na primer, zamrznjene maline so zelo lepe, če pa bi jih skuhali je tega konec.
Moja babica je vedno vsako nedeljo naredila rezance za juho. Spominjam se kolikokrat je testo zvaljala, kako skrbno ga je sušila. Potem gaje zložila drug na drugega v več plasteh in z ostrim nožem prav drobno razrezala. Čeprav so to stvari, ki jih lahko opravimo strojno brez truda, pa vendar nisem nikoli več poslej jedel tako dobrih rezancev, kot so bili tisti od moje babice. Zakaj jih strojno ni možno narediti tako dobro, ne vem. Stroji lahko zvaljajo in naredijo vse ostalo, kar je potrebno, toda ljubezni, ki jo je pri tem vložila moja babica, stroj ne more dati. Mnogo izgubimo s tem, če nimamo ljudi, ki z ljubeznijo kaj skuhajo in zato tudi hitro pripravljena hrana ne more imeti iste kvalitete.
Za danes končajmo. Bili ste izvrstni poslušalci.


   15   16   17   18   19