Page 14 - DR. ZWIAUER-HRANA JE ZDRAVILO
P. 14

je preveč, mora ob postu iz malega narediti veliko in ta sprememba je izredno dragocena. Imamo vrsto direktorjev, ki živijo kronično nezdravo življenje, jedo veliko preveč, se premalo gibajo in potem gredo enkrat na leto v neko zdravilišče in tam hujšajo ob dieti in postu, da potem, ko se vrnejo iz zdravilišča zopet lahko grešijo pri jedi. To zagotovo ni ideal.
Isti pomen ima dieta. Tudi v času diete se mora presnova spremeniti. Gotovo je zelo dobro, če si človek redno kak dan privošči samo sadje ipd.. To je namenska enostranskost, ki presnovo pozove, da se na novo orientira. Vse kar spodbuja presnovo, da razvije nove moči, je seveda dobro.
In na koncu še najvažnejše, to je kvaliteta hrane. Življenje lahko podpira samo tista hrana, ki je sama prvovrstno življenje. Bolj ko je hrana oživljena, tembolj lahko spodbuja življenje človeka. Kljub temu pa nam mora biti jasno, da moramo ravno to življenje umoriti. Organizem se mora naučiti da hrano razkroji. Čim boljša je hrana kot je, tembolj se organizem uči iz te kvalitete. Podobno kot človek, ki je uro razstavil in ve kako je ura zgrajena in kako deluje, ta človek lahko uro zgradi. Seveda je to slaba primerjava, saj izvira iz mehanike. Toda preneseno na področje živega je jasno, da lahko organizem s prvovrstno hrano doživi in se nauči mnogo več kvalitete, kakor z manjvredno hrano.
Znano je, da mineralna umetna gnojila, pesticidi in insekticidi uničujejo tla. Monokulture, industrijsko, mehanično obdelovanje zemlje škodi življenju rastlin. Predvsem manjka človekova skrb za zemljo, manjka nega rastlin in živali. Vse to so dejavniki, ki zmanjšujejo kakovost. V nasprotju s tem je biološko obdelovanje zemlje prav gotovo koristno, toda tudi biološki način dolgoročno gledano ne zadošča, ker tla izgubljajo svojo plodnost. Pri bodočem poljedelstvu na gre za to, da te moderne stvari preprečujemo in da kmetujemo tako kot v starih časih, temveč, da oživljamo tla, ki bodo le tako sposobna roditi zdrave pridelke. Ne gre za ohranjanje kakovosti tal, temveč za izboljšanje


   12   13   14   15   16