Page 12 - DR. ZWIAUER-HRANA JE ZDRAVILO
P. 12

slabega se vendar ne ponudi. In silili so me, da jem maščobo na govejem mesu in sem se moral zelo premagati, da sem to pojedel in vse do pubertete nisem maral maščobe. Dandanes bi zlahka pojedel košček masla, brez drugega. Te stvari se lahko res povsem spremenijo. Vem, da ne bi bilo zdravo, če bi to jedel, kot otrok pa maščobe očitno nisem pogrešal, saj bi jo drugače instinktivno zahteval. Prosim, da otroke ne silite, da bi jedli hrano, ki je ne marajo. Tako bi lahko samo uničili otrokov instinkt.
Kaj pa presna hrana? Nekateri jo izjemno poudarjajo. Mislim, da si moramo tudi to natančno ogledati, brez fanatizma. Jasno je, da presna hrana zahteva od organizma veliko moči, saj je za premagovanje hladne, nekuhane hrane potrebno veliko več moči, kot za kuhano hrano. S kuhanjem je prebava že pol narejena, s kuhanjem postanejo prebavljive snovi, ki bi sicer šele s prebavo postale prebavljive. Kuhanje je proces, ki podpira prebavo, razgradnjo hrane. Reči moramo tudi, da je kuharska umetnost, kot ravnanje z ognjem tipično človeška. To človeka razlikuje od živali. Žival ima pred ognjem instinktiven strah, človek pa je edino bitje, ki si je podredilo ogenj. Kuharska umetnost je človeški dosežek, kateremu se na splošno ni treba odreči. Jasno je, da je močen izziv, ki ga predstavlja presna hrana za našo presnovo nekaj, kar vsakdo ne zmore. Fanatični zagovorniki presne hrane so očitno tisti, ki imajo močno presnovo in potem mislijo oz. bi radi, da bi to vsi zmogli. Kdor pa ima slabo presnovo, pač ne more prenesti surove hrane. Človek, ki ima bolan želodec prav gotovo ne more jesti surove zelenjave, tudi sadja ne, zato mu ponudimo kuhano zelenjavo in kompot. Tisti, ki ima slabo prebavo bo hvaležen za kuharsko pomoč.
Za prebavo je zelo koristno, da jemo počasi, dobro prežvečimo v ustih in dobro premešamo s slino. Hitro požiranje hrane je posebna obremenitev prebave. Počasno uživanje hrane bi morali res kultivirati, saj je prav, da se človek poveže s hrano in posveti jedi. Če človek pri jedi bere, je to zaničevanje jedi. Če berete


   10   11   12   13   14