DR. ZWIAUER-HRANA JE ZDRAVILO
P. 1

Dr. Johannes Zwiauer:
HRANA JE ZDRAVILO
(Predavanje od 19.9.1999)
Saj veste, da sem po poklicu kemik in da sem delal kot farmacevt v Weledi. S to temo sem se vedno znova soočal, tako z zdravo prehrano kot z biološko- dinamičnim poljedelstvom. Vedno sem bil zelo vključen v to temo. Temo o zdravi prehrani bom obravnaval iz teh, meni doslej dostopnih aspektov.
Moram reči, da je hrana eno najbolj skrivnostnih področij, s katerimi imamo sploh opraviti. Če ne bi bili tako navajeni na to stvar, bi se moral človek vedno znova prebuditi in čuditi, kaj se pravzaprav s tem prehranjevanjem dogaja. Prebava ni nič manj kot to, da substance, ki jih iz zunanjega sveta sprejmemo vase, lahko preobrazimo v naše lastne substance. Ampak ta stvar ni tako enostavna, da tisto substanco kar tako sprejmemo vase in jo naredimo za nam lastno. Mi vemo, da moramo substanco, ki jo pojemo najprej absolutno, popolnoma razgraditi. Način, s katerim se telo sooča s to hrano, človeka kar pretrese; s tako radikalnostjo se sooča z njo. Vsi veste, da se prehrana začenja že v ustih. Ogljikove hidrate začne v ustih razgrajevati, topiti že slina. Vi ta majhen eksperiment gotovo poznate. Če vzamete v usta kruh ali žito in ga nekaj časa grizete, se to preobrazi, naenkrat postane sladko, škrob se pretvori v sladkor. Prebava se potem nadaljuje v vsem prebavnem traktu – in s tem se bomo ukvarjali.
Rad bi vam pokazal, da človek svojo samostojnost v odnosu do sveta uveljavlja na tri načine, ne samo v odnosu do osvajanja hrane v prebavi. S stališča antropozofije lahko človeka delimo na tri dele – in sicer:
- sistem živčevja in čutil - ritmični sistem in - presnovo, kamor štejejo tudi okončine.


   1   2   3   4   5