Page 2 - RITMI-INEKE VAN DER DULJN
P. 2

Menjava spanja in bedenja je čas porabe in obnove naših moči. Čez dan porabimo moč, ko mislimo in zavestno predelujemo vtise. Ponoči moramo to moč obnoviti. Ta menjava se dogaja tudi čez dan. Med napornim predavanjem ali nakupovanjem moramo vse vtise predelati. To zahteva in porabi moč. V odmoru, ko se vsedemo ali kaj preberemo, obnovimo svoje moči.
Ritmični procesi povezujejo obe skrajnosti. Varčujejo moč. So kot valovanje, ki nas nosi. Le proti toku ne smemo plavati.
Vir moči ritma
Kdor želi črpati moč ritma, ima veliko možnosti. Dnevni ritem lahko uredimo tako, da vstajamo ob določenem času, razdelimo si dan, določimo prednosti. Če določimo odmore, sprehod, jemo ob določeni uri, prihranimo s tem energijo in krepimo moč. Bodimo pozorni na ritem dneva, na sončni vzhod, opazujmo večer in sončni zahod, položaj lune in zvezd in kmalu bomo opazili, da se naš ritem spanja in prebujanja poglablja.
Dan lahko načrtujemo po menjavi: glava, srce, roka in se izognemo enostranskosti. Na začetku smo samo pozorni na to, kaj delamo, ali smo naredili. Sem bil dopoldan predvsem miselno dejaven, ali pa sem uporabljal predvsem roke in noge? Prisluhnem kdaj srcu, napišem pismo, občudujem vrtnico ali snežinko? Si kdaj vzamem čas za pogovor? Določene stvari izberemo raje dopoldan, druge spet popoldan.
Tudi tedenski ritem je pomoč proti enostranskosti in stresu. Nekatere dneve namenimo praktičnemu delu in gospodinjstvu, druge miselnim in športnim dejavnostim. Nedelje rezervirajmo za čisto druge stvari in tudi jedi naj bodo drugačne. Prednost tega je, da najdemo čas za stvari, za katere prej nismo imeli časa.
Ženske živijo lahko s tem ritmom bolj pozitivno. Na posebnih tečajih se ženske z menstrualnimi težavami naučijo ta ritem sprejeti. Pri dnevnih obremenitvah naj takrat od sebe ne zahtevajo preveč, naj posvečajo trebuhu posebno pozornost in toploto in težave bodo minile.


   1   2   3