Page 1 - RITMI-INEKE VAN DER DULJN
P. 1

Z RITMOM PRIDOBITI MOČ
Ritem spanja in bedenja je za nas tako samoumeven, da ga komaj opazimo. Le kadar je spanje moteno ali kadar bedimo pri bolniku, opazimo, kako je naše telesno počutje odvisno od tega ritma. Tudi drugi ritmi pogojujejo naše zdravje.
Kateri ritmi so to in kako jih zaznamo?
Kdor je potoval v Ameriko ali še naprej v Avstralijo ali Novo Zelandijo, je lahko na sebi zaznal nenavaden pojav. Tudi če smo pripravljeni prilagoditi se jeziku, podnebju, življenjskim pogojem, nas telo prve dni enostavno ne uboga. Zunanja ura ne odgovarja našemu življenjskemu ritmu. Opozarja nas ob napačnem času. Smo utrujeni ali lačni in življenje gre mimo nas kot v snu. Po približno enem tednu se navadimo na nov ritem in imamo občutek, da smo zares prišli. Motnjo ritma spanja in budnosti smo premagali.
Kaj je ritem? Lahko ga definiramo kot ponavljajočo, vendar ne vedno enako menjavo v časovnih obdobjih. Po dnevu in noči vedno spet pride dan in noč, vendar nekoliko krajše ali daljše bolj svetlo in temno.
Če smo pozorni, opazimo ritme povsod: v delitvi časa na dan in noč, tedne in leta , v menjavi letnih časov, v delovanju naših organov in celo v razvoju našega življenja. Naš srčni utrip je v razmerju 4:1 z ritmom dihanja. Če se naprezamo ali prestrašimo, se ta ritem spremeni. Dobesedno pademo iz takta. Tudi jetra imajo svoj ritem. Z izgradnjo začnejo ob treh popoldan in končajo ob treh ponoči.
Izgradnja in razgradnja
Zanimivo je, da naši fiziološki ritmi sovpadajo z večjimi kozmičnimi ritmi. V enem dnevu vdihnemo 25920 krat. Sonce v 25920 letih obkroži zodiakov krog. Ženski menstrualni ciklus 28 dni sovpada s časom štirih luninih men.
Poleg teh zakonitosti so še druge, ki se odvijajo globlje v nas.


   1   2   3