Page 2 - ČEBULA, ŽVEPLO IN TOPLOTA
P. 2

meso širom sveta. Drugače kot pri nas, kjer se nežen file le čisto kratko popeče. Priprava mesa je bila in je v mnogih deželah sveta še danes, dolg postopek. Trdo meso kot na primer ovčje, se omehča in postane užitno šele z mariniranjem. Pri tem se narezano meso pomeša s kockami narezane čebule in pusti najmanj pol dneva stati. Sile žvepla v čebuli opravijo neke vrste proces kuhanja brez ognja, tako da trdo meso postane nežno in užitno. Čebula pa je nepogrešljiva tudi pri vegetarijanski kuhinji, četudi je res, da je za mnoge težko prebavljiva in se njeno žveplo še pri prebavi oglaša iz prebavnih plinov. Lažje je čebula prebavljiva če so s kuhanjem ali pečenjem toplotno obdelamo in uporabimo še močne začimbe, podobno kot v indijski kuhinji, ki pripravlja dobro prebavljive, okusne, brez čebule pa ne more shajati.
Moč čebulne toplote uporabljamo torej tudi kot zdravilo. Naše babice so tako trdovraten kašelj z neločljivo sluzjo, zdravile s čebulnim sokom ali sirupom. Za to sesekljamo eno ali dve čebuli, dodamo jedilno žlico medu, pustimo da stoji čez noč in uporabimo sok, ki se je nabral. Lahko vzamemo tudi pol kilograma čebule, ki jo narežemo na kocke, dodamo pol litra vode in četrt kilograma kandiranega sladkorja in vse skupaj kuhamo tako dolgo, dokler se ne naredi rjavkast sirup. Tega jemljemo po eno žlico vsako uro. Ti stari recepti še vedno učinkujejo. Seveda pa tako samo- zdravljenje ne more nadomestiti obiska pri zdravniku v primeru, da traja kašelj dalj časa kot pričakovano, če se pojavijo bolečine v prsih, visoka vročina ali drugi zaskrbljujoči simptomi.
V medicini starih časov so razumeli cele skupine bolezni kot »prehlade«. V kitajski medicini srečamo tako pojmovanje še danes, Arteriosklerozo, pri kateri se maščobe, ki naj bi bile v krvi raztopljene, nalagajo na stenah ožilja in oblikujejo celo kristale, podobno kot zmrznjena voda, bi šteli za tako bolezen. Vedno znova srečamo trditev, da s čebulo in predvsem z njenim sorodnikom česnom bogata prehrana deluje preventivno. Toda tudi če jo položimo neposredno na kožo, deluje čebula zdravilno.


   1   2   3