ČEBULA, ŽVEPLO IN TOPLOTA
P. 1

ČEBULA, ŽVEPLO IN TOPLOTA
Četudi je zunaj še mraz, se pod zemljo že marsikaj dogaja. Na toplejših mestih so nas pozdravile že prve pomladanske cvetlice. Gre za čebulnice, ki zelo zgodaj, še pozimi prve prikukajo iz zemlje. Sem sodijo zvonček, krokus, teloh pa tudi pri narcise in tulipani. V čebuli tiči namreč toplota, toliko toplote, da rastline včasih celo nekaj snega okrog čebulice raztopijo.
Naše čebule za kuhinjo cvetijo šele poleti. Toploto pa doživljamo pri njih pravzaprav vedno. Sveža čebula kar peče. To, da nas spravi celo v jok, nas spominja na dim ki se vije iz ognja. Za oboje, pekoč okus in draženje oči, so krive lahko hlapljive spojine žvepla, ki dražijo sluzi.
V naravi najdemo žveplo tam, kjer prihaja toplota na površje iz notranjosti zemlje, torej pri vulkanih ali v na žveplu bogatih termalnih vodah. Tako nastajajo ob kratrih Vezuva prelepi svetleče rumeni kristali žvepla. Če bi se jih dotaknili s plamenom, se raztopijo in zagorijo. Pri tem nastaja smrdeč plin, SO2. Nič čudnega, če si predstavljamo, da kurijo v peklu z žveplom. Da nek mineral, »kamen«, kar žveplo vendar je, gori, je presenetljivo in kaže na to, koliko notranje toplote v njem tiči.
Čebula pa ni edino zelišče, ki vsebuje žveplo. Tudi za gorčico to velja. Tudi gorčica je pekoča in njen vonj povzroča solzenje. Če jo damo na kožo, koža pordeči in se intenzivno ogreje. Ta učinek uporabljamo tudi za zdravljenje. Gorčico uživamo k mesnim jedem, saj so tako bolje prebavljive. Prebavo si lahko predstavljamo kot velik proces kuhanja in preobrazbe. Pri kuhanju delamo nekaj podobnega. Jedi so po kuhanju lažje prebavljive. S kuhanjem pripravimo to, kar se v prebavi dokonča. S to predstavo lahko bolje razumemo, zakaj je čebula za kuhinjo tako pomembna. Poglejmo madžarski golaž, priljubljen po vsem svetu. Čebula je pri njem nepogrešljiva, recept jo priporoča prav toliko, kolikor tudi mesa. Na podoben način pripravljajo z obilico čebule


   1   2   3