Page 7 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 7

Pri veterini je uporaba akupunkture zelo pomembno področje. Pri živalih imamo problem, da žival težko vprašaš, kaj ji je. Če imamo opraviti s pacientom, človekom je to drugače. Na drugi strani pa je tako, da je treba na rezultate iz laboratorija čakati tri dni. Osebno z akupunkturo terapevtsko ne delam. Ne zaradi tega, da bi bila ta metoda slabša od homeopatije. Mislim, da ima človek dovolj opraviti, če hoče dobro raziskati eno metodo. Vsi resni veterinarji, ki jih poznam so veseli, če dobro obvladajo eno od teh metod.
Gospod Wolter, ki je, star 86 let, pred kratkim umrl, je v veterini pravzaprav oče homeopatije. Za sebe je rekel, da se s 86 leti še vedno uči in da z učenjem še ni gotov. Doktor Westermaier, ki je pri nas znan po tem, da vse življenje dela z akupunkturo, je delal to in nič drugega. Ti načini zdravljenja imajo veliko opraviti z osebnimi izkušnjami in pomena izkušnje ne moremo dovolj poudariti. Jaz osebno svarim pred ljudmi, ki pravijo, da obvladajo vse metode. Če nekdo to trdi, imam občutek, da je površen, da se gre čarodeja.
Zdaj pa nekaj o fitoterapiji, zdravljenju z rastlinami. Fitoterapija je prav gotovo temelj moderne farmakologije. Največ klasičnih zdravil prihaja iz fitoterapije, čeprav rastlinske delotvorne snovi danes v največ primerih izdelujejo sintetično. Toda to je že ena temeljnih razlik med fitoterapijo in farmakologijo, namreč da imamo v rastlini različne snovi, ki tvorijo rastlino v določenem razmerju. Kakšna je rastlina, je odvisno od razmerja snovi in balastnih snovi, ki so v rastlini prisotne. Karakteristično delovanje izhaja ali iz cele rastline ali iz čisto določenega dela rastline, ki ga za izdelavo zdravila uporabimo, na primer korenina, cvet ali list. Seveda so v delovanju snovi tako na človeka kot na žival velike razlike glede na to, ali smo vzeli snovi iz živega sveta, v tem primeru iz rastline, ali smo jih izdelali sintetično.
To temo sem obdelal za mojo doktorsko dizertacijo. Nekaj let sem spremljal kakšne so reakcije, če uporabljam substance, ki so


   5   6   7   8   9