Page 30 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 30

visoko signifikanten. Spodaj so dnevi, tretji in četrti dan je dan obdelave, to pa je faza po obdelavi. Priprava, obdelava, po obdelavi. Veliko je stvari, ki jih je treba obdelati sistematično.
V Švici teče zelo velik projekt v katerega so vključene Univerza Zürich, Univerza Bern in Visoka veterinarska šola Hannover, Raziskovalni inštitut za biološko kmetijstvo v bližini Basla in cela vrsta kvalificiranih znanstvenikov. Za veterinarski inštitut v tem okviru, kjer tudi delam, smo dobili odlično opremo, ki jo je financirala farmacevtska industrija. V tem inštitutu bomo skušali sistematično obdelati dve stvari. Ena je najti odgovor na vprašanje ali pri potencah nad D23 lahko govorimo o delovanju potenc. Raziskave delamo pri prežvekovalcih. Živalim dajemo vedno višje potence sredstva Nux vomica, jim vzamemo kri in raziščemo standardne parametre jeter in druge encime. Imamo efektivne rezultate. Spremembe na jetrih ugotovimo ali ne ugotovimo. Če ugotovimo spremembe na jetrih, iščemo naprej ali spremembe nastopajo tudi pri dajanju sredstev, ki so v višjih potencah kot D23. Če pri določenem sredstvu v efektivnih poskusih izdelamo take krivulje delovanja in se pri pacientih vedno znova potrdijo, je še vedno vprašljivo ali je krivulja veljavna za vse vrste živali ali samo eno. Vprašanje je, ali bomo pri vsaki vrsti živali imeli drugačno krivuljo ali celo drugačne krivulje pri različnih rasah.
Pojasniti je treba do sedaj nerazjasnjeno vprašanje, ali igra pomembno vlogo ritem dajanja takega sredstva ali igra pomembno vlogo kako dolgo tako sredstvo živali dajemo. Imamo kmete, ki so me pri terapiji mastitisa opozorili, da je vsaj pri kroničnem mastitisu mnogo boljši efekt zdravljenja, če se zdravila dajejo dalj časa. Če dajem zdravilo tri dni, so uspehi pri zdravljenju čisto zadovoljivi, toda recidivov imam pri tridnevnem zdravljenju s homeopatijo toliko kot pri antibiotikih.
Homeopatija pogosto trdi, da je delovanje neodvisno od doze. Obstoja pa zelo resna raziskava, ki to poreka. Schutte je ugleden


   28   29   30   31   32