Page 3 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 3

najdemo kalcij na primer v lubju hrasta. Uporabimo lahko rastlinski kalcij pa tudi živalski kalcij, kot ga najdemo na primer v školjki. Šolska medicina meni, da poreklo kalcija ni pomembno, kalcij je kalcij. Tudi homeopatija do določene stopnje pri obravnavanju substanc s katerimi dela ne vidi razlik. Za antropozofsko medicino pa je poreklo substance s katero delamo temeljnega pomena, ker gre za sile, ki so jo oblikovale.
Zaenkrat le toliko k temeljni delitvi medicinskih področij, nato pa več o homeopatiji, saj je to metoda s katero sam terapevtsko največ delam, o kateri največ vem. Ni dobro, če nekdo govori o metodah o katerih le malo ve. Zaradi popolnosti bom opisal tudi akupunkturo in fitoterapijo.
Akupunktura je prav gotovo ena najstarejših oblik terapije. Tja do leta 1500 pred Kristusovim rojstvom govore viri o uporabi akupunkture, iz tretjega do petega stoletja pred Kristusovim rojstvom imamo zapise o tej metodi. Definicija akupunkture glasi: akupunktura je metoda zdravljenja za zdravljenje zunanjih in notranjih bolezni, za zdravljenje nezadostnih funkcij telesa in funkcionalnih motenj preko določenih točk, ki so na površini kože. S tem, da na določeno mesto v te akupunkturne točke vbodemo z iglo, prihaja do ozdravljajočih dražljajev, ki po poti živcev na oddaljenih mestih telesa tudi v globoko ležečih organih, povzročajo drugačno reakcijo in spremembo stanja. Podobno kot homeopatija je tudi akupunktura terapija z energijo in ne s snovmi. Kot v homeopatiji se tudi pri akupunkturi dela z različno močnimi dražljaji. Pravijo na primer, da slabotni dražljaji stimulirajo delovanje organov, medtem ko močni dražljaji zmanjšujejo delo organov. Z vrsto igle lahko delujemo na organ ali na cel organizem. V ozadju tega je ideja, da v določenih meridianih po telesu krožijo sile življenja. Meridiani so linije, na katerih se vrstijo točke. Če v določeno točko na tem meridianu delujemo z iglo, dosežemo določene organe ali funkcije. Imamo dvanajst meridianov, ki se nanašajo na organe; na primer za srce, krvotok, za jetra, za želodec in tako naprej. Ta nepretrgan


   1   2   3   4   5