Page 26 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 26

Tu vam predstavljam teoretično krivuljo delovanja teoretičnega sredstva, na primer Nux vomica. Če zdravemu organizmu dajem Nux vomico, strup, bi imel v najslabšem primeru ekstremno negativno delovanje in pacient bi umrl. V prvih korakih potenciranja lahko ugotavljam, da z obdelavo v stopnjah ne dobim nič drugega kot to, da se zmanjšuje toksično delovanje. Če grem naprej na naslednje stopnje ugotovim, da pridem v področje, kjer nimam nikakršnega delovanja, niti toksičnega, niti drugačnega. Če potenciram naprej in redčim, ugotovim, da naenkrat pridem v preobrat delovanja, da je to sredstvo naenkrat v stanju, da krče gladkega mišičja, ki ga to sredstvo prvotno povzroča, enostavno odpravi. Na začetku je pacient prav zaradi takih krčev umrl. Torej lahko to sredstvo odlično uporabim pri kolikah in astmi. Če potenciram naprej in preizkušam potence, ugotovim, da je pri določeni potenci delovanje maksimalno dobro, če potenciram še naprej postaja pri višjih potencah delovanje vse slabše in če potenciram še naprej, pridem v področje, kjer spet ni nobene reakcije več.
Slučaj pri tej krivulji je, da je nikakršno delovanje ponovno pri D23. To pa ni pravilo. Če obdelujem, redčim, potenciram še naprej, spet ugotovim, da se je delovanje preobrnilo, da je sredstvo na primer naenkrat primerno za to, da zdravim atonijo vampa ali na primer motoriko črevesja, ki ne funkcionira. Teoretično se te stvari ponavljajo pri vse višjih potencah. Jasni postaneta najmanj dve stvari, da je enačba, kar se snovi tiče, štirideset mililitrov D4 ustreza enemu mililitru D3, kar se tiče vsebine snovi, in da to velja samo za snovi. Kar se delovanja tiče, najdemo povsem nekaj drugega. V tem primeru D3 nebi povzročala absolutno nič, D4 pa bi povzročala odpravo krčev. Enačba velja samo za snovi.
Pri homeopatih govorimo o večnem prepiru ali je bolje predpisovati visoke ali nizke potence. Imeli so že cele kongrese samo na to temo. Ali so boljše nizke potence D10, D15 ali visoke potence. Nekateri prisegajo na eno, drugi na drugo. Če se to


   24   25   26   27   28