Page 24 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 24

Za rase domačih živali s katerimi običajno delamo je dobro, da si izdelamo konstitucijska sredstva. Naše frizijke z visoko mlečnostjo, na primer, v veliki meri odgovarjajo sliki fosforja, malo bolj težke, flegmatične rjavo šekaste krave odgovarjajo bolj tipu kalcijevega karbonata. Kadar imam opravka s prežvekovalci in vem kako izjemno pomembno je pri njih presnavljanje in delovanje jeter, delam zelo dobro s sredstvom kot nux vomica, ki, kar se tiče slike bolezni, ustreza sliki zastrupitve, vsebuje strihnin in bi pri zastrupitvi povzročilo krče gladkega mišičja na notranjih organih pretežno v prebavnem traktu. Pripravljena kot zdravilo Nux vomica zelo dobro vpliva na prebavni trakt živali kot je krava. Posebej še, če se ta bolezen pretežno izraža v atoniji prebavnega trakta ali v krčih prebavnega trakta. To je zelo uspešno, klasično sredstvo za zdravljenje kolik pri konjih.
V principu pa moramo vedno izhajati iz tega, da moramo delati tudi kompromise in da se najprimernejšemu sredstvu za zdravilo približamo, moramo najti tisto, ki je najbližje idealnemu. Zato se moramo pri simptomatiki enostavno odločati, kaj je bolj pomembno od ostalega.
Eden od naslednjih temeljnih principov homeopatije v pripravi zdravil je dinamiziranje oziroma potenciranje. Pri tem ne gre za to, da izhodiščno substanco enostavno razredčimo, temveč jo v postopku razredčitve tudi obdelujemo. Pri decimalnih, tako imenovanih D potencah, vzamemo en del izhodiščne substance in dodamo devet delov nosilne substance. Pri C potencah vzamemo en del izhodiščne substance in dodamo devetindevetdeset delov nosilne substance. Nosilna substanca je lahko mlečni sladkor, fiziološka raztopina soli ali etilni alkohol. Snov obdelujemo na predpisan ritmičen način s tresenjem, mešanjem, oziroma trenjem. Klasičen primer je steklenica v kateri imamo en del izhodiščne substance in devet delov nosilne in s steklenico desetkrat dobro udarimo na usnjeno blazino. Kaj se dogaja? Prihaja do konfrontacije med izhodiščno in nosilno substanco. Po končani obdelavi v prvi stopnji dobimo prvo decimalno, tako


   22   23   24   25   26