Page 12 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 12

določene snovi, govorila sta o razredčenju in da vse kar deluje, lahko zdravi pri ustreznem razredčenju. Nista pa še ustvarila povezave med strupenim delovanjem in zdravilnim delovanjem; kdaj postane strup zdravilo. Vedela sta, da bo stvar, če jo razredčimo, na nek način delovala kot zdravilo.
Hahnemann pa je stvar sistematiziral in ugotovil, da nekaj deluje kot zdravilo, če ustvari sliko, podobno sliki bolezni, ki jo želim ozdraviti. Definicija se glasi takole: substance, ki v večjih količinah povzročajo določene bolezni, uporabljamo pri pravem doziranju in pri pravilni pripravi kot zdravilo. Princip te metode je takle. S tako imenovanim preverjanjem zdraviloov moramo na zdravem pacientu ugotoviti delovanje kot strup, strupeno reakcijo. Hahnemann, ki je to metodo utemeljil, je delal zelo veliko poskusov na sebi.
Zdrav človek vzame te substance kot čiste substance in tako strupene, da zaradi zaužitega ne bo umrl. Beležijo se vsi pojavi, vse reakcije, ki pri zdravem človeku nastopijo. Tako beležimo vse spremembe na telesu, na primer, ali se na koži pojavljajo krvavitve, ali se spremenijo nohti, ali odmrejo določene sluznice, res vse, kar kot reakcija na strup nastane. Vse kar lahko zabeležimo kot spremembo na fizičnem telesu po tem, ko je nekdo ta strup pojedel, pa tudi vse spremembe, ki so fiziološke, kot ali pride do vročine, tresenja, mraza ali do sprememb funkcij organov, na primer dihanje, prebava, izločanje urina. Vse to se zajame in dokumentira. Razen tega se zajamejo vsi psihični simptomi. Na primer, ali se je pacient po jemanju tega strupa močno znojil ali ponoči slabo spi, ali ga je strah, ali se zjutraj zbudi utrujen, ali čuti naenkrat velik odpor, da bi pojedel kaj kislega oziroma veliko slast, da bi pojedel nekaj sladkega.
Tako točno se zajame vse reakcije na jemanje določenega strupa, zajame pa se tudi kakšna je interakcija z okoljem v katerem ta preizkuševalec sedaj živi. Na primer, analizira se, ali tej sliki zastrupitve prej ustreza vročina ali mraz, ali zastrupljenemu


   10   11   12   13   14