Page 1 - ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
P. 1

ALTERNATIVNI NAČIN ZDRAVLJENJA
Prof.Dr. Ing. Jörg Spranger Predavanje na Veterinarski fakulteti Ljubljana 1996
Prisrčno vas pozdravljam in se zahvaljujem za povabilo. Obravnavali bomo alternativne načine zdravljenja za človeka in živali oz. nauk o zdravljenju z naravnimi sredstvi. Pri vsem spoštovanju, ki ga imam do teh načinov zdravljenja vseeno mislim, da je to drugi najboljši način. Najboljši način je bolezen preprečiti.
Tudi v Sloveniji sem že predaval o nauku, ki nam skuša približati žival kot bitje in nam tako pomaga preprečiti, da živali sploh zbolijo. Ne morem dovolj pogosto poudariti, kako zelo pomemben je pravi način dela z živalmi, spet in spet podčrtati, da smo ljudje krivi, da domače živali zbolijo in sem kot veterinar pravzaprav v situaciji, da bi moral najprej zdraviti tistega, ki z živalmi dela, potem šele živali. V principu lahko zdravi domače živali najbolje tisti, ki jih ima. Pri tem je čisto narobe misliti, da smo žival ozdravili, če izginejo simptomi bolezni. Nekaj takega kot odpravljati simptome poskuša današnja šolska veterina. Pri ekološkem poljedelstvu, tudi v krogu ljudi, ki delajo na biološko- dinamičen način pogosto opazimo, da naravne načine zdravljenja razumejo na enak način. Mislijo si: imamo zdravila, ki ne povzročajo nič negativnega, v živalih v tem kar od živali dobimo ne najdemo strupenih ostankov in mislijo, da se s tem problem zdravja pri živalih tudi že rešuje. Temu pa ni tako. Naravni načini zdravljenja ne morejo biti več kot spremljanje mer saniranja.
Če so pogoji reje živali razlog za bolezni, in pogoje v katerih živali živijo lahko popravim, lahko naraven način zdravljenja pomaga, da so živali v svoji notranjosti pripravljene sprejeti mere, ki jih v njihovem okolju spremenim. Nikoli pa naravni načini zdravljenja ne morejo nadomestiti spremembe pri pogojih reje živali.
K metodam naravnega alternativnega zdravljenja štejemo


   1   2   3   4   5