Alkemija jeseni
P. 1

Alkemija jeseni
O alkemiji letnih časov
Konec avgusta, ko so vroči dnevi mimo, lahko zjutraj ali zvečer opazujemo, da prežema zrak poseben vonj. Nič več čisti vonj poletnega jutra ali mehkoba s petjem čričkov napolnjenega večera, vonj po senu in strnišču. V poletni vonj se primeša lahek vonj po gnitju in odpadlem listju, ki v opoldanskih urah pred še vladajočo močjo Sonca brez sledi izgine.
Po starem pravilu je dan apostola Bartolomeja, 25. avgust, začetek jeseni. Res okrog tega dne leto za letom opazimo prve pojave, ki nas kar nekako strogo opomnijo na jesen. Spominjajo nas na to, da tisti "sloj poletja" ki ga čutimo okrog Janezovega, začenja Zemljo spet zapuščati. Četudi so septemberski in oktoberski dnevi za tem še tako vroči, jutra in večeri nam pričajo, da nas je poletje zapustilo.
Vonj jeseni ima svoj izvir v temeljiti spremembi življenja v tleh. Podobno kot spomladi začenjajo svoje delo jeseni čisto druge bakterije in drobne živali, da bi preobrazile, kar je čez poletje od rastlin odpadlo in odmrlo. Ta preobrazba je jeseni drugačna kot spomladi. Nič se ne oblikuje dokončno, vse se le pripravi za vlago in mraz zimskih dni. Kar se s padanjem listja, semen in plodov začne, se na skrit način pipravi, da bi se lahko prepustilo zimi.
Poleti govorimo o ognju poletja. Čeprav je ogenj poletja, ki je pričaral cvetje, blag, povzroči nekaj zelo podobnega temu, kar dela naš vsakdanji ogenj v katerem sežigamo les ali premog. Po vsakem ognju ostane nekaj, kar ne more zgoreti. To navadno imenujemo pepel. Toda pepel je nekaj, kar ni le snov temveč tudi proces. Tako kot se v izgorevanju toplota, svetloba in tisto, kar še ima plinsko obliko "izgubi navzgor", "pade navzdol" pepel.. To "padanje navzdol" v smeri sredine Zemlje, je prava bit pepela, je resničen "proces".
S tem izpadanjem in padanjem navzdol odkrijemo temeljno in bistveno gesto jeseni. Slišimo top pad jabolka z drevesa, šumenje padajočih zrelih orehov skozi vejevje, šelestenje


   1   2   3