Page 6 - ANTROPOZOFSKA MEDICINA V MOJIH OČEH
P. 6

težje je.
Razlog fizične bolezni je mnogokrat podzavestno na nivoju duše. Antropozofi govorimo o tem, da ima vsaka bolezen tudi svoje poslanstvo. Vedeti moramo, da bolezen ni kazen, saj praviloma pripelje do duševnega razvoja. Prav ta je centralnega pomena. Mi radi rečemo, da so težave darilo dobrega Boga. Človek potrebuje tudi bolezen, da vidi kaj je pomembno in kaj ni pomembno in da dobi priložnost za nov začetek. Ko smo v bolezni, se vedno približujemo svojemu JAZu, torej duhovnosti, bistvenemu v sebi.
Antropozofski zdravniki pravimo, da organizacija našega JAZa mora dominirati nad duševnostjo. Če JAZ, najvišje duhovno, ne dominira nad duševnostjo. pride do bolezni.
Sedaj pa še druga roka, duhovnost, organizacija JAZa. JAZ je pravzaprav nekaj Božjega v nas. In to Božje v nas, nas spremlja skozi inkarnacije. Ta JAZ nikoli ne zboli. JAZ je naša povezava z duhovnim svetom in nas vrača na pravo pot, je kot toplota, ki vse prežema. Karakteristika duha je učljivost, razmišljanje, govor in samozavest. Če pogledamo na primer govor. Glede na to, kakšne so, besede lahko zdravijo ali ubijajo. V mislih, v duhu, lahko živimo skupaj z angeli in višjimi hierarhijami. Ponoči pride k nam naš angel in nam pomaga negovati naše misli. Da se to lahko dogaja pa potrebujemo kot podlago misli, svetlobo in toploto v naših čustvih. Da bi nam angeli lahko pomagali, moramo nositi v mislih svetlobo. Karakteristike duha so misel, čustva in volja, ki nam dajejo sposobnost fizičnega dela, se medsebojno podpirajo in spremljajo. Bolezen volje ima opraviti z duhom časa, ima opraviti z našim idealom in življenjskimi cilji. Rudolf Steiner je pripovedoval, da je materialistična naravnanost ljudi prepreka, da bi se v fazi regeneracije v spanju lahko srečali z višjimi hierarhijami in da je prav s tem povezana vse slabša imunost človeka. Za zdravljenje na področju človeškega JAZa je zato potrebno razviti meditativno življenje. Meditacija pomaga pri zdravljenju.


   4   5   6   7   8