Page 3 - ANTROPOZOFSKA MEDICINA V MOJIH OČEH
P. 3

Steinerjeva evritmija, zelo poseben način gibanja. Fizično telo krepi življenje v skladu z naravnimi ritmi, škodujejo pa neritmično življenje, pomanjkljiva fizična aktivnost, stres, neravnovesje na nivoju psihe, vse okoljske obremenitve pri čemer moramo v prvi vrsti razmišljati o kemiji v hrani, v naših čistilih, kozmetiki, obleki, pesticidih, ki jih danes zaužijemo že z vodo, o s strupi obremenjenem zraku in tako dalje. Ti naše fizično telo uničujejo. Kar se pomena zdrave prehrane tiče naj omenim raziskavo s podganami, ki so jih hranili z različnimi kvalitetami mleka. Ena generacija je dobivala surovo biodinamično kravje mleko, druga trajno homogenizirano in pasterizirano mleko, tretja kondenzirano mleko ali mleko v prahu. Mleka krav, ki jih krmijo z gensko spremenjenimi rastlinami takrat še ni bilo in predstavlja danes dodatni riziko nepredvidljivih razsežnosti. Po nekaj generacijah, je populacija, ki je dobivala biološko-dinamično surovo mleko ostala zdrava in je imela veliko potomstva, pri drugih vrstah mleka je bilo zdravje mnogo slabše. Podgane, ki so jih krmili z mlekom v prahu in kondenziranim mlekom, so kazale močno degeneracijo in oblikovanje tumorjev.
Vse kar se v fizičnem telesu dogaja, na nek način lahko ugotovimo. Tudi antropozofski zdravniki vzamemo kri, delamo rentgenske posnetke. Marsikaj tudi zdravimo s travmatologijo ali kirurgijo. Vnetje pljuč zdravimo tudi antropozofski zdravniki včasih z antibiotiki. Če pa ni tako resna stvar, dajemo homeopatska zdravila. Naš princip zdravljenja je praviloma, da pacientu dovolimo, da ima dovolj miru in časa da iz lastnih moči bolezen obvlada in ga podpiramo v procesih ozdravitve. To na nivoju desne noge, našega fizičnega telesa torej.
Če se pomaknemo naprej na nivo organizacije življenjskih sil, k eteričnosti, k levi nogi našega človeka. V naravi razumemo besedo bios kot preobraženo svetlobo. V naravi, v mineralnem in rastlinskem svetu, imamo obilje življenjskih energij, eteričnosti kot jih imenujemo mi. Rastline so od vseh živih bitij v največji meri prežete z njo. Življenjske energije, življenje po sebi, ni


   1   2   3   4   5