Page 10 - Zwiauer - Antropozofska medicina
P. 10

zdravilnih zelišč, čeprav so za zdravljenje zdravniki so se imenovali 'rezalci korenin'.se pacienta sploh ni dotaknil, bil je vzvišega smeli dotakniti. Lahko se vprašamo, kadogaja? Zdravniki so morali imeti očitno spovezavi s fizičnim telesom svojega pacieodvisni od dotika. V našem času je dotikapostavljanje diagnoze postalo zelo potrerazvili izvrstno možnost diagnosticiranja. Zčasu spet skoraj povsem izginilo. Današnjpreiskavo, otipavanje, temveč na raziskazdravnik, če se pacienta sploh dotakne, bi morebiti sam okužil. Lahko rečemo, davrsto predvsem specialistov, ki pacienta szahtevajo, da prinese laboratorijske, rentnjim pogovarjajo. To je privedlo do tega,pravzaprav medicina aparatov. S temi seanaliz, stik pacienta in zdravnika pa trpi. Pzdravljenje pomembno.
Paracelsus – vez med staro in nČe si ogledamo novejši čas, bomo srečamedicino. To je Paracelsus. Iz številnih zapimel nadčutne, nenormalne sposobnosti do pacienta. Paracelsusovo življenje je bali manj na begu, velikokrat se je selil, ogimpulziven človek. Z zdravniki in apotekarkolegih je imel tako slabo mnenje in ga jevsemi se je sprl. To je privedlo do tega, daz vozom. Vsekakor je bil mnogo ur dnevanapisal. Res se moramo vprašati, kdaj munjegove zdravniško znanstvene spise do pnjegovih del pa je treba prevesti; tako vsda je Paracelsus tako kmalu umrl.
Paracelsus je vnesel v medicino stvari izjeje ta, da je človek mikrokozmos v makrokobdaja v tej naravi, pa tudi kar obdaja čzvezdah stalnicah, vse to je v nekakšnemVse, kar najdemo v naravi razširjeno v minnekem odnosu s človekom. Zapisal je lepminerale, rastline in živali – in zdijo se mi k


   8   9   10   11   12