preišči stran ...

Društvo Ajda

Založba

2012
2009
2015
2013
2010

2016

1354 Horjul

Založba Ajda

2011

Setveni koledar

Vrzdenec 60

Biodinamika

2008
2017

Setveni priročnik

zalozba.ajda.vrzdenec(at)gmail.com

antropozofija

2014

2018

December 2014

Način prehranjevanja in BIO so novi statusni simboli. Študija švicarskega inštituta Gottlieb Duttweiler in nova blagovna znamka trgovske verige Rewe »Ja! Naravno!« sta raziskovala do septembra letos družbeni pomen načina prehranjevanja. »Kar je prej pomenil avto ali strankarska izkaznica, je danes način prehranjevanja« pove švicarski raziskovalec David Bosshart v študiji, ki jo je objavila revija »Der Standard«. Način prehranjevanja je tisti, ki danes definira človekovo mesto v družbi. (Slovenija kot vedno caplja za svetom)

Postrvi z blagovno znamko ASC

Nemška manufaktura morskih rib (Deutsche See Fischmanufaktur ) je dala na trg postrvi iz akvakulture s certifikatom ASC (Aquaculture Stewardship Council). Certifikat sta razvili v letu 2010 okoljevarstvena organizacija WWF in holandski IDH ( Sustainable Trade Initiative ). V primerjavi z blagovno znamko MSC, s katero označujejo produkte iz trajnostnega morskega ribolova, se dodeljuje ASC blagovna znamka izključno za produkte iz akvakulture. ASC blagovno znamko kritizirajo, ker dovoljuje krmo iz ribje moke in olja ter gensko spremenjene soje. WWF argumentira, da je znamka ASC rezultat pogajanj z mnogimi interesnimi skupinami in je kompromisna rešitev. Blagovna znamka ASC tako ni najodličnejša blagovna znamka za ribe in se ne more primerjati s kvaliteto, ki jo zagotavlja za rejene ribe Naturland.

Zdrava hrana ni dražja

Öko Institut iz Freiburga dokazuje v svoji študiji, da so stroški za zdravo prehranjevanje po osebi v enem letu višji le za 80,-- €. Več o rezultatih najdete na www.kurzlink.de/ernaehrungskosten

Bio je seveda bolj zdrav

Univerza Newcastle je dokazala to tudi na samo snovnem nivoju. Analizo si oglejte na http://research.ncl.ac.uk/nefg/QOF

Študijska smer socialno kmetijstvo

Visoka šola za trajnostni razvoj Eberswalde, Nemčija ima v zimskem semestru 2014/15 tudi študijsko smer Socialno kmetijstvo. Vsebine tematizirajo, kako vključevati v kmetijstvo tudi telesno prizadete in odvisne osebe. Izobraževanje poteka v obliki deset tedenskega on-line učenja in dveh vikend blokov.

Med sme brez kakršnihkoli oznak vsebovati cvetni prah gensko spremenjenih rastlin. Svet ministrov za zunanje zadeve EU je aprila spremenil določila o označevanju medu, ki ga čebele naberejo na gensko spremenjenih rastlinah. Po novem, se prisotnost gensko spremenjenega cvetnega prahu ne mora posebej deklarirati. Pravijo, da je tak cvetni prah sestavni del medu in ne dodatek in ga zato tudi ni treba deklarirati. Vprašanja, ali je tak med še zdrav, si ne zastavljajo.

Novi predpisi v zvezi s posevki gensko spremenjenih rastlin. EU dovoljuje državam članicam, da na svojem področju posevke gensko spremenjenih rastlin prepovejo. To ni več pogojeno s tem, da v študijah pred tem države dokažejo rizičnost takih posevkov. Ministrica za kmetijstvo nemške pokrajine Rheinland Pfalz Ulrike Hoefken to odločitev EU kritizira in pravi, da se s cvetnim prahom gensko spremenjene rastline tako ali tako nekontrolirano širijo v okolje in je nesprejemljiva tudi zahteva, da mora država pred prepovedjo posevkov GSO lastnika gensko spremenjene rastline prositi, ali ne bi bil pripravljen, da zahtevo za odobritev sejanja svojih gensko spremenjenih rastlin geografsko omeji.

Pri vsem tem pa je v Bruslju tik pred zaključkom postopek za odobritev 9 novih gensko spremenjenih rastlin, ki bodo, brez da jih opazimo, prišle k ostalim na trgovinske police.

Nemška kmečka zveza proti asfaltiranju njivskih površin. V Nemčiji vsak dan pozidajo ali asfaltirajo 70 hektarov površin. Od leta 1992 so tako za nova naselja in ceste porabili 820.000 hektarov kmetijskih površin. Kmečka zveza Nemčije zahteva energične mere za prilagajanje za take namene porabljenih površin na vsaj 30 ha na dan, ker si je država tudi zapisala v svoj dokument o strategiji trajnostnega razvoja.

Nekaj številk

Nemčija ima okroglo 1 milijon vrtičkov. Vrtičkarji obdelujejo skupaj 46.000 ha površin. Mesto z največ vrtički je Berlin, ki ima kar 925 vrtičkarskih arealov s 73.000 vrtički. V Nemčiji je za uporabo na vrtovih okoli hiš ali v vrtičkih dovoljenih 44 sredstev, ki vsebujejo zloglasni glifosat.

Na prebivalca Zemlje imamo 2.000 m2 njivskih pridelovalnih površin. Polovica vseh žit, ki jih na Zemlji pridelamo, se uporabi v živinoreji.
Vir: BMEL www.2000m2.eu/de/berlin

Nov vrt za učenje in pridelovanje Demeter zelenjave z otroci

www.demeter-garten.de in www.facebook.com/demetergarten

Evropa ja, toda ne tako!

Joao Onofre, član evropske komisije, pojasnjuje, zakaj namerava evropska komisija uredbo o ekološkem kmetijstvu revidirati.
Tu njegovo stališče: »Ekološki kmetje in njihova združenja so bili že vedno tisti, ki so se upirali vsakemu razvoju. Zato je potrebno, da v okviru revizije njihovih interesov ne upoštevamo.«

Temeljito analizo konfliktov si oglejte v reviji Lebendige Erde 4/14. Tu le facit, ki ga je podpisal Dr. Alexander Gerber, predsednik Demeter e.V. in član IFOAM-EU-group: »Predlog komisije EU za novo uredbo o ekološkem kmetijstvu v Evropi je v tej obliki nesprejemljiv in potrebno ga je zavrniti. Demeter poziva evropski parlament in svet, da doslej veljavno uredbo razvija naprej. To so sprejeli šele pred petimi leti in jo doslej niso niti še v popolnosti uresničili.«

Upajmo, da se bodo naši poslanci v EU temu stališču pridružili. Vir: Lebendige Erde in Ökologie und Landbau